Landschap

Deze serie is ‘never ending’ want steeds weer wordt de blik gegrepen door landschappen, wijdse én kleine. Er zijn geen regels voor waar een landschap begint en eindigt. Dus de foto bepaalt voor de kijker waar de grenzen liggen, wat erbuiten valt. Naar wat buiten de blik valt laat zich alleen raden. Zelf heb ik genoeg aan wat er op de foto staat; dat is het landschap waar ik in wil opgaan.

Het zal opvallen dat vaak bomen te vinden zijn in die landschappen; niet zelden bomen die heel solitair in dat landschap staan. Wie het boek ‘Das geheime Leben der Bäume’ van Peter Wohlleben gelezen heeft weet dat dit bijzondere bomen moeten zijn. Overlevers in een door mensen bewerkte of in elk geval beïnvloede omgeving.

Anders dan bij de andere series op deze website staan alle foto’s op zich.

Opgesloten landschappen

De meeste landen worden op een landkaart begrensd door water. De weinige landen waarvoor dat niet geldt worden aangeduid als ‘landlocked’.

Landschappen worden begrensd door de horizon, de lucht erboven of een kustlijn. Wat gebeurt met de waarneming van een landschap als dat soort ankerpunten wegvallen? Als een landschap als het ware ‘landlocked’ wordt? Door het wegvallen van dat soort begrenzingen wordt meer aandacht opgeëist door wat binnen de kaders van de foto valt. De blik wordt het landschap ingezogen. Structuren worden belangrijker. Om dit effect te vergroten heb ik deze foto’s in zwart/wit gemaakt. Hierdoor wordt de aandacht niet afgeleid door kleuren en wordt het grafische effect van de weergave vergroot. Het levert een ander soort beeld op, een andere waarneming.

De serie is nog in wording en bestaat op dit moment uit een tiental foto’s.


Home >